Rólunk szól

“Szeretlek… Örülök neki.”

  Hülye kis idézetmániás vagyok. Úton-útfélen hangoztatom, és szerintem már a blogon is vallottam róla, miért pont itt ne tettem volna, hogy nálam egy könyv elolvasása akkor ér véget, amikor “fel is dolgoztam”. Vagyis minden arra érdemes, számomra érdekes gondolatot kigyűjtöttem belőle. Ezer évvel ezelőtt ezt papír alapon tettem, sok-sok és még annál is több füzetben, de… Tovább »

Törőcsik Mari beszélgetőkönyve

  Még karácsonyra kaptam egy nagyon szép könyvet. Kívül-belül szépet. Bérczes László Törőcsik Marival Törőcsik Mariról készített könyve valóban, az, aminek mondja magát. Egy beszélgetőkönyv. Nem akar mindent pontosan dokumentálni, nem a kronológiai sorrend felállítása a cél elsősorban,  hanem arra keresi a választ, hogy valójában ki is az a Törőcsik Mari. Éppen ezért, mint minden beszélgetésben, itt is előfordul… Tovább »

A könyv, amitől a gyomrod fáj

  Telhetetlen kis könyvmoly vagyok, és mindig újabbnál újabb áldozatokra vadászok. Elég nekem egyetlenegy jól irányzott mondat, amiből én már rögvest érzem, hogy nekem azzal a könyvvel dolgom van. Nem volt ez máshogy Tóth Krisztina Pixeljénél sem: „Tulajdonképpen a férfi semmi másra nem vágyott, mint minden kötelezettség nélkül a nő mellett lenni, lehetőleg állandóan. Azt… Tovább »

“A Szentesi”

  Először nem is terveztem, hogy írok a könyvről. Mert ez nem olyan. Ezt el kell olvasni, tudomásul venni, aztán szépen csendben elelmélkedni róla. Szentesiről, az életünkről, meg mindenről, amiről úgy gondoljuk, hogy baj, csapás, fájdalom. Hogy írhatnék a rákról? Ez egy rózsaszin blog, abba nem fér bele. A halál sem. Nem írok a halálról,… Tovább »

Berkesi András : Akik nyáron is fáznak

  “Kárász Zoltán az ünnepség után hazakísérte a lányt. Matild eleinte félénken és zavartan viselkedett, furcsán érezte magát, ugyanakkor legyezgette a hiúságát, hogy a jóképű fiatalember éppen őt választotta ki a lányok közül.” A könyvespolcunk egy részét Berkesi és Szilvási könyvek foglalják el. Azoknak, akik a nagy szocialista időszakban voltak fiatalok, biztosan többet mond Berkesi… Tovább »

Mondd csak, ismered Terézanyut?

  Azt hiszem, hogy vannak olyan könyvek, amik utat mutatnak a sötétben. Mint a világítótorony, ami megmutatja a hajónak, hogy merre is van az otthon, ezek a könyvek is így mutatják az utat, amikor az éjszaka helyett éppen az életben tévednénk el. Amikor úgy valahogy semmi sem jó, pedig nincs is igazán okunk rá, és… Tovább »

Csabai Márk: A hatlövetű

  Ezzel a bejegyzéssel már nagyon- nagyon régóta adósotok vagyok. Emlékeztek még arra, amikor nagyban örömködtem, mert szembetaláltam magam egy játékkal, jelentkeztem, és ingyen kaptam egy könyvet, amit olvashatok, és utána csak meg kell róla írni a véleményem?Nem? Na nem baj, nem csodálkozom, merthogy ez az egész nem mostanában történt, de éppenséggel csak most jutottam… Tovább »

5 könyv, amit el kell olvasnod, ha szingli vagy

Mark Twain szerint, “az az ember aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni.” Nagy igazság van benne. Ha már egyszer elsajátítottuk az olvasás képességét általános iskolában, akkor mégis miért felejtkezünk meg róla az iskola befejezésével? Aki olvas, az előtt világok nyílnak meg. Fejleszti a szókincsét, a képzeletét, tájékozottabb lesz… Tovább »

Út a vadonba – a könyv, a film és ami mögötte van

“1990 nyarán Chris McCandless dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen, majd eltűnt a szem elől. Bankbetétjét jótékony célra adományozta, nevet változtatott, és a legtöbb személyes tárgyát hátrahagyva új életet kezdett. Stoppal bejárta Észak- Amerikát, embert próbáló, kivételes élményeket keresett. Majd kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult északra, az alaszkai vadonba, hogy megkíséreljen… Tovább »

Ajánló Cronin “Réztábla a kapu alatt” könyvéhez

Hiszem, hogy olvasási szokásainkat, oly sok mindennel egyetemben a gyerekkorunkból, sőt, egyenesen a gyerekszobánkból hozzuk magunkkal. Olyan házban, ahol a vasárnapi piacozás során a kosárba a tojáson és kenyéren kívül, biztos, hogy kerül könyv is, ahol a nappali meghatározó eleme a padlótól a plafonig érő könyvespolc, és ahol még így is a csillárról is könyv… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!